Magyar Hosting

VPS vagy Fizikai Szerver a megfelelő?

Költségek

Üzembehelyezés

Skálázhatóság

Teljesítmény

Adattárolás

 


Költségek

 

A VPS nem igényel beruházást és olcsón fenntartható

A VPS előfizetés egy komplett szolgáltatáscsomag, amely sem beruházással, sem belépési díjjal nem jár, havidíja – tipikusan néhány ezer forintnyi – tervezhető költség. Tartalmazza a géphasználatot, professzionális üzemi környezet fenntartását, korlátlan internetkapcsolatot, hibajavítást, műszaki felügyeletet, online kezelési lehetőséget, és a 24-órás ügyfélszolgálatot is. A VPS havidíja általában alacsonyabb, mint egy fizikai szerver megfelelő körülmények közötti üzemeltetése.

A Fizikai Szerver drága és üzemeltetése is költséges

Egy belépő szintű szerver megvásárlása 100.000 Ft-os beruházás, egy SSD-vel felszerelt gép esetén a költség megduplázódik, és ebben az árkategóriában még tipikusan nem is a magas redundanciát kínáló (redundáns tápegység, RAID vezérlő) szerverek kaphatóak. A szerver megfelelő üzemi környezetet biztosító adatközpontba történő elhelyezése (szerver hosting) további havi 10-30.000 Ft-os költséggel jár. Önmagában a szerver hosting díja már fedezhetné a legjobb VPS csomagok költségét.

 


Üzembehelyezés

 

A VPS azonnal üzembehelyezhető

Megrendelés és fizetés után percek alatt elindul a CloudVPS.hu által üzembe helyezett Virtuális Saját Szervere, nem kell szereléssel vagy az operációs rendszer telepítésével sem foglalkoznia. Ez az egyszerűség akkor is előnyösebb, ha éppen nem sürgős a szerverindítás, de ha az, akkor különösen jó választás a VPS.

Egy Fizikai Szerver üzembehelyezése tovább tart

Egy saját szervergép megvásárlása, összeszerelése, tesztelése, szoftvereinek telepítése és adatközpontban történő elhelyezése időigényes és gyakorta sajnos problematikus feladat. VPS bérlésével nem csak időt takaríthat meg, hanem kiiktathatja a bizonytalansági tényezőt a rendszer-összehangolási fázis kiiktatásával. Szerverbérlés (egy már korábban adatközpontban elhelyezett teljes Fizikai Szerver bérbevétele az adatközpont üzemeltetőjétől) esetén is általában 24-48 óra telik el az aktiválásig, amit a telepítések időigényes fázisa követ.

 


Skálázhatóság

 

A VPS könnyen és gyorsan bővíthető

A CloudVPS.hu-nál már üzemelő Virtuális Saját Szerverét néhány kattintással nagyobbra bővítheti: több memóriát, processzort és tárterületet biztosíthat alkalmazásainak. A bővítéshez a háttérmunkát nem Önnek kell elvégeznie, rendszerünk automatikusan rendeli hozzá VPS-éhez a megnövelt erőforrásokat, az Ön által az online fiókjában választott nagyobb csomagnak megfelelően. Az egy termékcsoporton belüli bővítés még újratelepítéssel sem jár, ezért a VPS nagyságát rugalmasan igazíthatja mindenkori igényeihez.

Egy Fizikai Szervert bővíteni időigényes

Ha meglévő saját szerverét szeretné bővíteni, meg kell vásárolnia a szükséges hardvert, el kell mennie az adatközpontba, ahol szerver hosting szolgáltatása van, és szét kell szerelnie a szervert a bővítéshez. Ez ideális esetben is hosszabb időt vesz igénybe, de ha a fizikai távolságok vagy váratlan körülmények nehezítik a folyamatot, akkor a bővítés kiszámíthatatlanul elhúzódhat. A bizonytalansági tényező teljesen kiiktatható VPS bérlés esetén, mivel néhány kattintással az egészet folyamatot elintézheti online.

 


Teljesítmény

 

A VPS elegendő teljesítményt nyújt a legtöbb feladathoz

A VPS-ek egy tipikus egyprocesszoros fizikai szerver teljesítményét nyújtják, ami a leggyakoribb szerverfeladatokra bőségesen elegendő. Ha a futtatott szolgáltatás támogatja az elosztott működést vagy a szolgáltatások több szerverre bonthatóak, több VPS üzembe helyezésével gazdaságosan növelhető tovább a teljesítmény akár extrém szintekig.

Egy Fizikai Szerverrel még nagyobb teljesítmény érhető el

Vannak olyan feladatok, amelyekhez egyetlen szerveren belüli nagy számítási teljesítményre (több fizikai processzor, 10+ CPU mag) vagy nagyon sok memóriára (16GB+ RAM) van szükség. Ezeket a ritkább feladatokat fizikai szerverrel lehet optimálisan kiszolgálni, jellemzően magas költségek mellett.

 


Adattárolás

 

A VPS gyors és redundáns háttértárolóval indul

A VPS szerverek hátterét gyors HDD és SSD RAID tömbökről (redundáns lemeztömb) biztosítjuk, amelyek a villámgyors és egyben hibatűrő adattárolást szolgálják, azonban vannak korlátai: legfeljebb néhány száz (jelenleg 240) GB a maximális kapacitás, ami egy VPS rendelkezésére tud állni. Ez a legtöbb esetben bőven elegendő, de speciális felhasználás (pl. videó- és egyéb médiafájlok tárolása, archiválás) esetén kevés lehet.

Egy Fizikai Szerveren még nagyobb kapacitás használható

A VPS kiszolgálóinkhoz hasonlóan gyors és redundáns adattároló háttér kialakítása egy fizikai szerverben nem olcsó (SAS merevlemezek vagy SSD-k és hardveres RAID vezérlő költsége), de lényegesen nagyobb kapacitásig skálázható egy ilyen egyedi rendszer. Ez egy olyan terület, ahol a Fizikai Szerver egyértelműen többet tud nyújtani, bár az extrém nagyságú tárhelyre ritkán van szükség.

 

VPS-RE VAN SZÜKSÉGE?

 

OpenVZ SSD ⦿ KVM HDD ⦿ KVM SSD

FIZIKAI SZERVERRE VAN SZÜKSÉGE?

 

Fizikai Szerver

Ha többprocesszoros számítási teljesítményre vagy sok TB tárhely kapacitásra van szüksége, de elkerülné a magas beruházási költséget, szíves figyelmébe ajánljuk Bérszerver ajánlatunkat.
Ha saját szervert vásárolna és megbízható, gazdaságos, professzionális üzemi környezetet biztosító adatközponti elhelyezést keres annak, akkor Szerver elhelyezés szolgáltatásunkat ajánljuk szíves figyelmébe.

 

Official PayPal Seal
CIB Bank
MasterCard, Visa, Visa Electron, Maestro
PayPal