Magyar Hosting

Gyakran ismételt kérdések

Összegyűjtöttük az érdeklődők által feltett leggyakoribb kérdéseket amik egy webtárhely szolgáltatás vagy domain regisztráció megrendelése előtt felmerülnek. Ha bármilyen további kérdése lenne, keresse bizalommal ügyfélszolgálatunkat.
Ha már ügyfelünk, az üzemeltetés során felmerülő sok műszaki kérdésre választ talál tudásbázisunkban.

Szeretnék egy nemzetközi domaint, amihez kell egy külföldi kapcsolattartó, de nincs ilyen kapcsolattartóm. Mi tehetek?

Rendeléskor jelezze nekünk, hogy nem rendelkezik külföldi kapcsolattartóval, ekkor a domain regisztrátor biztosít egy proxy szolgáltatást 2000 HUF + ÁFA / év díjért, így Önnek nem kell kapcsolattartót megadnia.

Mi az a PTR rekord vagy reverse DNS bejegyzés?

A PTR rekord esetében az IP címhez rendelünk egy domain nevet, így lehetővé válik az IP alapján visszakeresni a hozzá tartozó domain nevet.

Ez főként a levelezéskor fontos, mert ilyenkor a fogadó szerverek ellenőrizni tudják a feladó kilétét, elkerülve így pl. a spamek illetve spoofolt (hamisított címről érkező) levelek fogadását. Az ellenőrzés a következő elven történik: a fogadó szerver megkapja a feladó szerver IP címét, majd lekéri a PTR rekordot. Ezután leellenőrzi, hogy az így kapott reverse nevet vissza lehet-e fejteni a feladó IP címére. Ha igen, akkor fogadja a levelet, ha nem, akkor valószínűleg nem fog célba érni a küldött email.

Mi a különbség a domain, a tárhely és a weboldal között?

Ha Ön létre kíván hozni egy weboldalt, akkor alapesetben legalább egy domain névre és egy tárhelyre szüksége lesz, továbbá a megfelelő fájlokra, amelyeket fel kell tölteni a tárhelyre, hogy azok majd weblap formájában megjelenjenek a látogatók böngészőjében.

Miért kell a domain?
A számítógépek az emberektől eltérően nem név, hanem egy számsor alapján azonosítják egymást. A számítógépek (és más hálózatra kötött eszközök) azonosítására szolgáló számsort IP címnek hívják. A domainek megadott IP címre mutatnak. Így tehát az embereknek nem kell hosszú számsorokat megjegyezni, ha szeretnének egy weblapot megnyitni, hanem elegendő egy domain nevet megadniuk, s ez alapján már a számítógépek meg tudják keresni, hogy melyik IP címről, tehát melyik másik számítógépről (szerverről) kell betölteni magát a weblapot. Ez elképzelhető akár egy lakcímként is: a pontos földrajzi koordináták helyett elegendő egy többé-kevésbé jól megjegyezhető címet észben tartani.

Miért kell a tárhely?
A tárhely az a terület a szerveren, ahová el lehet helyezni a weboldal vagy weboldalak tartalmát. Tehát a tárhely önmagában még nem egy weboldal, hanem az a kisebb-nagyobb különálló terület a szerveren, ahol el lehet helyezni azokat a tartalmakat, amiket a böngésző meg tud jeleníteni weblapként a domain név visszafejtése után. Akár úgy is el lehet képzelni, mint egy üres telket, ahová Ön olyan házat építhet fel, amilyet és amekkorát a telek mérete és az Ön lehetőségei engednek.

Miért kell fájlokat feltölteni a tárhelyre?
A tárhelyre feltöltött tartalmat tudja betölteni a böngésző weblap formájában. Ha a domaint lakcímként képzeljük el, a tárhelyet pedig a cím alatt található telekként, akkor a weblapot a telken felépülő házként lehet elképzelni. Tehát ha szeretnénk, hogy látogatóink lássanak valamit, amikor megérkeznek webcímünkre, akkor fel kell töltenünk a megfelelő képeket, hangokat, .html vagy .php fájlokat a tárhelyre, amelyeket a böngésző felismer, és egységes weblapként megjelenít.

Mi a domain regisztrációnál az ID védelem opció?

Egy másodlagos email cím, fedőnév. Segítségével lehetőség nyílik arra, hogy egy adott email postafiókhoz pl: sales@tesztkft.hu- hoz hozzáadjon egy külön postafiókkal nem rendelkező címet pl: ertekesites@tesztkft.hu-t. Az aliasra=fedőnévre érkező levelek abba a fiókba kerülnek amelyre létrehozták.Példánk esetében az sales@tesztkft.hu fiókba. Lehetőség van arra is, hogy egy postafiókhoz több aliast állítsunk be. Az aliasok bármikor lecserélhetőek, törölhetőek.
Gyakori, hogy a személyek vezeték/kereszt és becenevével illetve ezek különböző variációval hoznak létre aliasokat.

Wordpress támogatás

Igen, mindegyik dinamikus tárhelyünk (a legkisebb Start is) alkalmas a Wordpress telepítésére és futtatására. A Weboldal Start tárhelyünk pedig előtelepített Wordpress-szel is kérhető.

Mikor kapom meg a tárhelyem és mikor jár le?

A megrendelés menete automatizált, online leadott rendelése után annak díjáról egy díjbekérőt kap és a befizetés után tárhelye automatikusan létrejön, melyről emailben küldjük ki a hozzáférési adatokat.
Ha új domaint regisztrál nálunk, a domain regisztrációs ideje .hu domainek esetében a dokumentumok megküldése és a díjbekérő rendezése után általában 1-2 munkanap, nemzetközi domainek esetében néhány perc és dokumentumokra sincs szükség.
Ha már meglévő domaint irányít át hozzánk, az átirányítás időtartama legfeljebb 24 óra szokott lenni.
A domainek átállási vagy regisztrációs ideje alatt a tárhely már működik, tehát a cPanel adminisztrációs felületre be tud lépni, fel tudja tölteni weboldalát és egy átmeneti címen tesztelni is tudja.

Mekkora tárhelyem lehet? Melyik csomag mire elég?

Erre azt szoktuk mondani, hogy ‘Nálunk bármekkora!’. Számos csomagot kialakítottunk a különböző igényekhez igazodva és a megfelelő kiválasztásában is igyekszünk irányt mutatni egy-egy rövid leírással.
Lehetőség van egyéni megoldásra is, ha Önnek egyedi igényei vannak, keressen minket bizalommal testreszabott ajánlatért.

Miért kell nekem tárhely, ha szerverem is lehet?

Ha Ön csak pár weboldalt akar üzemeltetni, nincs jobb megoldás mint a webtárhely. Egy önálló szerver havi költsége többszöröse egy tárhely éves, netán többéves költségének (és akkor még magát a szervergépet nem is számoltuk).

Mit kapok pontosan, ha tárhelyet bérelek?

Ha tárhely csomagot rendel, egy tárterületet kap egy tárhelyszerverünkön, amire elhelyezheti weboldalát. A tárhelye kezeléséhez egy online kezelőfelület, a cPanel áll rendelkezésre. Ezen az adminisztrációs felületen hozhatóak létre pl. (csomagtól függően) az email fiókok, MySQL adatbázisok, FTP hozzáférések.Igényelhet domain nevet is, amely kizárólag az Ön tárterületére mutat.

Mi az a domain név és miért kell a tárhelyhez?

A domain nevek mutatják meg az interneten, hogy egy bizonyos tartalom hol lelhető fel. Azonosíthatják a céget, akinek a weboldalára mutatnak, azonosíthatják a témakört, amiről a mögötte futó weboldal szól. Domain nevet bárki regisztrálhat magának és használhatja tárhelyére irányítva. Domain nevek különböző végződéssel regisztrálhatóak, melyek jelenthetnek tevékenységet (.com – commercial – üzleti domain nevek, cégeknek, magánszemélyeknek | .org – organization – egyesületek, alapítványok, non-profit vállalkozások) vagy régiót (.hu – magyar | .eu – európai unió).
Példa: www.csaptelep2000kft.hu

Mi az a tárhely és mire használhatom?

A tárhely vagy pontosabban webtárhely egy szerveren létrehozott, elkerített lemezterület, amelyre feltöltheti weboldalát. A tárhelyszolgáltató webszerverén a weboldal futtatásához minden szükséges kiegészítés működik, így nem szükséges saját szervert fenntartani egy weboldal futtatásához. A tárhely röviden a webes megjelenés legolcsóbb fajtája, mely széles körben elérhető és elterjedt.
A weboldalak kiszolgálásán túl általában az emailezéshez szükséges programok is futnak a tárhelyszerveren, így a tárhely az elektronikus levelezéshez is használható.

 

Official PayPal Seal
CIB Bank
MasterCard, Visa, Visa Electron, Maestro
PayPal